Korte terugblik op 2019
Robuustheidsanalyse
Vanaf september zijn de gesprekken opgestart in het kader van het creëren van een meer duurzame en slagvaardige samenwerkingsstructuur. Door Duo+ is een zelfscan verricht naar de robuustheid van de uitvoeringsorganisatie. Op basis van deze zelfscan en de gesprekken in de stuurgroep is een vertaling gemaakt naar managementopgaven (professionalisering processen, opvang kwetsbare éénpitsfuncties, teamontwikkeling en teaminrichting). Daarnaast is onderzocht wat er nodig is in de samenwerking (versterken OGON’s, inzet op gezamenlijk werkgeverschap en verbeteren sturing op effect). Tot slot is gekeken naar een passende governance voor Duo+. De ervaringen vanuit de waarnemingsopdracht en de tussentijdse evaluatie zijn meegenomen in het advies rondom de nieuwe directiestructuur. Hierover is in februari een voorgenomen besluit genomen door het bestuur.
Waarneming
Het vertrek van de directeur in augustus 2019 heeft geleid tot een waarnemingsopdracht voor het zittende management. Om het vertrek van de directeur op te vangen zijn binnen het MT van Duo+ en het directieberaad de taken anders verdeeld en is tevens een herprioritering gemaakt waarbij zaken zijn doorgeschoven naar 2020. Het meest in het oog springende onderwerp dat is doorgeschoven is het proces om te komen tot aanvullende efficiencymaatregelen. Na een aanvankelijk beoogde einddatum van 1 januari 2020 is, na tussentijdse evaluatie, de waarnemingsopdracht verlengd tot 1 juli 2020. Dit om de besluitvorming rondom robuustheidsanalyse, waar de governance een onderdeel van uitmaakt, niet onder druk te zetten en zorgvuldig af te ronden. Met de verlenging is, vooruitlopend op de definitieve invulling van het directiemodel, extra capaciteit ten behoeve van de ondersteuning van het MT Duo+ en de teamleiders ingezet.
Aanpassing verdeelsystematiek
De verdeelsystematiek is in 2019 aangepast, waarmee de bijdrage meer in overeenstemming is gebracht met de reële kosten. Daartoe is een nieuwe bijdrageverordening vastgesteld waarin een nieuwe verdeelsystematiek voor bedrijfsvoering is opgesteld met een vaste- en variabele voet, een aflopende korting voor Ouder-Amstel en er rekening is gehouden met de groei van de gemeenten. Voor Buurt & Burger is de bestaande verdeelsleutel aangehouden en wordt de werkelijke inzet daarmee in overeenstemming gebracht. Een restpunt betrof de toerekening van personele kosten aan de programma’s. Daarover is in april 2020 een positief besluit genomen waardoor deze kosten per 2020 aan de programma’s worden toegerekend.